7 Листопада 2022 Автор: Олена Сокуренко

Взяли невелике інтерв'ю у власника аутсорсингової IT компанії Airkod Software Artem Purlo.

Порівняно з лютим 2022 року обсяг замовлень скоротився, зріс чи не змінився?

Скоротився відсотків на двадцять. Зі зрозумілих причин ми повністю відмовилися від усіх російських клієнтів.

Вдалося зберегти всі існуючі українські проекти, хоч щільність робіт зменшилася. Спостерігаємо пониження запитів на розробку програмних продуктів від європейських замовників. На жаль, війна вносить свої корективи у роботу ринків. Наприклад, через підвищення кредитної ставки в Німеччині в кілька разів, низка клієнтів призупинила розробку проектів до весни наступного року.

До весни 2023 прогнозую подальший спад IT ринку, тому що навіть великі інвестори зараз воліють акумулювати кошти і не вкладатися в нові напрямки. Вірю, що після нашої перемоги багато що зміниться. Звичайно, не слід очікувати різкого стрибка попиту на IT послуги, оскільки ринку потрібно буде відійти від шоку, проте, на мою думку, протягом року після закінчення війни ринок повернеться на довоєнні обсяги попиту, і далі почне зростати.

Тому сьогодні ми сконцентрували зусилля на підтримці та розвитку існуючих клієнтів.

За рахунок чого утримуєте та розвиваєте клієнтський портфель?

Наразі запорукою успішної роботи є максимальна відкритість, гнучкість та кооперація при роботі з клієнтами. Я виділив би кілька опцій, які з'явилися в нашій роботі після початку війни:

1) Ми не стали знижувати рейти , натомість запропонували систему розстрочення платежів, яка дозволила багатьом клієнтам (насамперед українським) продовжувати розвивати та монетизувати свої продукти. Це вплинуло на поточну прибутковість компанії, але зміцнило фундамент взаємин із ключовими клієнтами.

2) Ми провели генеральне оновлення наших адміністративних панелей та впровадили нові рішення, які полегшують роботу клієнтів.

3) Розширили коопераційні можливості. У випадку, коли проекти оцінюються мною як інвестиційно привабливі (зі зрозумілою моделлю майбутньої монетизації) я готовий входити в них як співінвестор.

Окремо хочу наголосити на тому, що було зроблено для розвитку європейського портфеля. Наприкінці літа ми відкрили представництво у Польщі для полегшення взаємодії з компаніями Євросоюзу. До речі, відразу після цього ми законтрактувалися із великим французьким замовником.

Як підтримуєте та мотивуєте персонал?

Розробники - своєрідні, не найпростіші в управлінні люди. З початком війни я почав більше приділяти уваги особистому контакту, мотивуючим розмовам, простому дружньому спілкуванню. Моральна підтримка – це те, чого потребують зараз навіть найінтровертованіші з нас.

Як оцінюєте майбутнє ІТ ринку України?

Взагалі майбутнє ринку України, не лише IT, бачу світлим, успішним та дуже просунутим. Просто подивіться на Міністерство цифрової трансформації! Вони створюють неймовірні рішення (визнаний у всьому світі додаток « Дія »), підвищуючи рейтинг довіри та інвестиційної привабливості нашої країни. Переконаний, що після перемоги ми остаточно зміцнимо позицію світового цифрового хаба.

Я настільки вірю в нашу здатність у рекордні терміни відновити економіку країни, що зараз вкладаю кошти у новий ритейл проект та роблю на нього великі ставки.

Ваші побажання читачам?

Рухатися вперед, багато працювати, донатити на ЗСУ, волонтерити та вірити у перемогу. Все буде Україна.